Top 5 bloemen betekenissen en kleuren

Uit onderzoek is gebleken dat mensen elkaar bloemen geven om hun gevoel over te brengen en te laten zien dat je aan iemand denkt. Of het nu is om iemand te feliciteren, beterschap te wensen of een hart onder de riem te steken. Elke bloem heeft een symbolische betekenis, waarmee je de boodschap kan overbrengen. Maar welke bloemen ga je iemand geven en welke kleur bloemen kies je, want ook de kleur heeft een betekenis. In deze blog geven wij je de betekenissen van de populairste top 5 bloemen en waar de kleuren voor staan.

Kleuren bloemen
In het dagelijks leven hebben we veel te maken met kleuren. Een kleur wekt immers een gevoel op bij mensen. Zo hebben de kleuren van bloemen ook een bepaalde betekenis. Hieronder lees je welke betekenis elke kleur bloemen heeft. Zo weet je de volgende keer waar de bloemen voor staan.

Witte bloemen
De witte bloemen worden veel gebruikt bij bruiloften, als je iemand sterkte wilt wensen of bij een geboorte. Ze staan voor puurheid, zuiverheid, frisheid, helderheid en eenvoud. Ze kunnen ook een andere betekenis hebben zoals: kalmte, onschuld, maagdelijkheid, natuurlijke liefde en onschuld.

Witte brievenbusbloemen

 

Gele bloemen
De gele bloemen worden veel gebruikt bij felicitaties, als je iemand wilt opbeuren of als je iemand succes wilt wensen. Ze staan voor vrolijkheid, energie en groei. Je treft ze het meeste aan in de zomermaanden en met Pasen en hebben daarnaast ook de betekenis als warmte en zon. Wil je iemand opvrolijken, dan zijn gele bloemen een goede keuze.

Geel boeket

Oranje bloemen
De oranje bloemen worden veel gebruikt bij felicitaties en verjaardagen. Ze staan voor vrolijkheid, warmte, gezelligheid, plezier, kracht, vitaliteit en energie. Oranje bloemen tref je het meeste aan in de herfstmaanden. Ben je een beetje somber tijdens de Herfst, dan zijn oranje bloemen uitermate geschikt om iemand op te vrolijken.

Oranje bloementaartje

Rode bloemen
De rode bloemen worden veel gebruikt bij het geven van romantische cadeaus aan een geliefde. Ze staan voor liefde, romantiek, hartstocht en passie. Rode bloemen worden veelal gebruikt om luxe uit te dragen en te laten zien dat je om iemand geeft.

Rode rozen

Roze bloemen
De roze bloemen worden veel gebruikt bij Moederdag, geboorte van een meisje, maar ook om zomaar om een lief gebaar te geven. Ze staan net als bij witte bloemen voor onschuld. De kleur roze staat zelf voor romantiek en tederheid.

Roze geboorteboeket

Paarse bloemen
De paarse bloemen worden veel gebruikt bij rouw en condoleance. Ook worden paarse bloemen gegeven om iemand succes te wensen en met Nieuwjaar. Paarse bloemen staan voor waardigheid, ernst en rouw.

Paarse bloemen bestellen

 

Blauwe bloemen
De blauwe bloemen worden veel gebruikt bij de geboorte van een jongen. Het symboliseert onschuld, ruimte en eeuwigheid. Als je iemand een blauwe roos geeft dan staat deze voor goddelijke liefde.

Blauwe bloemen bestellen

Groene bloemen
De groene bloemen worden veel gebruikt om iemand te feliciteren met haar zwangerschap, maar ook om iemand succes en kracht toe te wensen. De kleur groen staat voor groei, hoop en nieuw leven. Daarentegen symboliseren groene bloemen vruchtbaard, jong leven en moed. Groen is net als wit neutraal.

Groen premium rozentaartje bestellen


Top 5 bloemen betekenissen

Nu we de betekenis van de kleuren van bloemen weten, gaan we eens de top 5 meest voorkomende bloemen bekijken. Wat symboliseert nu de roos, de gerbera of de tulp. Hieronder lees je wat elke bloem betekent. Wil je nog meer bloemen betekenissen weten, kijken dan eens op onze bloemen betekenissen pagina.

Rozen


1. De Roos
De roos is de koningin van alle bloemen. Rozen zijn de meest verkochte bloemen en hebben vele betekenissen en talrijke kleuren. De roos staat voor liefde, dankbaarheid en geluk. Maar wist je dat elke kleur haar eigen specifieke betekenis heeft? Zo staat de rode roos voor romantiek, liefde en respect. En staat de witte roos weer voor zuiverheid en puurheid. Hoe dan met een roos toon je jouw liefde voor iemand en nemen we de doornen voor lief.  Wie ga jij verrassen met rozen?


2. De Gerbera
De gerbera is bij veel mensen dé favoriete bloem. Door haar felle kleuren en haar prachtige zwarte of groene hart is het een genot om deze bloemen in huis te hebben. Niets voor niets symboliseert deze bloem vrolijkheid en puurheid. Ook de gerbera heb jij in talrijke kleuren en variëteiten. Wist je dat de gerbera staat voor onschuld en puurheid? Met deze populaire bloem creëer je automatisch een glimlach op iemands gezicht.

Gerbera's

3. De Tulp
Als we het over de tulp hebben, dan denken wij aan Nederland en de Keukenhof. De tulp is de bekendste bloem van Nederland en ze zijn wel meer dan 3000 verschillende varianten. Iedereen denkt dat de tulp uit Nederland komt, maar dat is helaas niet waar. Tulpen komen oorspronkelijk uit Iran, Kazakstan en Afghanistan. Nomaden hebben de tulpen uiteindelijk naar Turkije gebracht en in de 16e eeuw kwamen ze naar Nederland. Tulpen zijn er in vele kleuren en elk heeft zijn eigen betekenis. Zo staat de rode tulp voor perfecte liefde en staat de paarse tulp voor ‘koninklijk’. Wist je dat er veel tulpen vernoemd zijn naar bekende Nederlanders en naar ons koningshuis? Wie ga jij verrassen met een bosje tulpen?

Tulpen


4. De Zonnebloem

Als we aan zomerbloemen denken, dan zien we de zonnebloem voor ons. In grote getalen heb je ze vast wel eens in de velden van Frankrijk en Italië gezien. De zonnebloem wordt op zijn Latijns ook wel Helianthus genoemd. Deze naam is afkomstig van het Griekse woord ‘helios’ wat zon betekent en ‘anthos’ wat voor bloem staat. De zonnebloem staat symbool voor de zon en de liefde. Het is de koningin onder de zomerbloemen. Met zijn vrolijke gele bloemkop in de vorm van de zon en zijn lange steel, is deze bloem echt een genot om naar te kijken. De zonnebloem kan wel tot 2,50 tot zelfs 3,50 hoog worden en bloeit van juli tot oktober. Daarnaast is het ook nog een hele slimme bloem, want overdag draait de bloemkop met de zon mee en ’s-nachts keert de bloemknop weer terug naar het oosten. Dit verschijnsel noemen ze ook wel: heliotropisme. Wist je dat zonnebloemen ook gesloten kunnen blijven? In dat geval betekent dat de zonnebloem plant nog onvolwassen is.

Zonnebloemen Zonnebloemen ingezoomd


5. De Lelie

De lelie, of ook wel Lilium op zijn Latijns, is net als de roos een bloem met vele betekenissen. De lelie kent een rijke geschiedenis en is één van de oudste bolgewassen. Deze bloem staat maar liefst symbool voor vrouwelijkheid, zuiverheid, liefde en vergankelijkheid. Je vindt lelies vooral terug bij bruiloften, maar ook bij de droevige momenten zoals bij een uitvaart met haar rouwstukken. Met deze bloemen hoef je eigenlijk niets te zeggen, de lelie(s) spreken al voor zich, met haar schoonheid en witte of gekleurde kelk(en). Wist je dat ze vroeger de lelies als vulling in kussens en dekens gebruikte? Doordat de lelies zo’n sterke gebeur hebben, werden ze hiermee gezien als verspreiders van de liefde. Tot slot, lelies heb je ook weer in 100 verschillende varianten en kleuren. De meeste bestelde lelies zijn de witte lelies.

Lelies bestellen Lelies roze ingezoomd


Bloemen betekenissen