Zoek
Filters

Betekenis bloemen

Bloemen betekenis header

Elke bloem heeft een betekenis en een historie

 


Een bos bloemen is één van de populairste cadeaus in Nederland. Bloemen worden bijvoorbeeld vaak gegeven als iets erbij. En dat is ook niet zo gek. Wist je dat je met bloemen een bepaalde boodschap kunt overbrengen? Iedere bloem heeft zo zijn eigen betekenis. Op deze pagina vind je de betekenis van diverse bloemen. Ideaal als je bloemen zoekt voor een bepaalde gelegenheid. Zo kun je op basis van de bloemen betekenissen bepalen of het geschikt is voor de gelegenheid. Lees gauw verder en ontdek zelf de betekenis van diverse bloemen.

A  B  C  D  E  F  G  H  I  J  K  L 

M  N  O  P  R  S  T  V  Z

 

A


Agapanthus
Agapanthus Bluety 8+ bloem pot 24 (2475410OZ) - FloraXchange  

De betekenis van de de Agapanthus is 'bloem der liefde', van het Griekse 'agape' (liefde) en 'anthos'. Deze bloem is verkrijgbaar in het wit en in het blauw en behoort de lelie-familie.


Alstroemeria
Lievelingsbloem kopen -| bloemen laten bezorgen avond  

De Alstroemeria is de bloem van langdurige vriendschap. De perfecte bloem om je vriendschap mee te bevestigen en je vriend of vriendin een mooie bos cadeau te geven. De Alstroemeria bestaat uit 6 bloemblaadjes en ze zeggen dat ieder bloemblaadje haar eigen eigenschap heeft: begrip, humor, geduld, medeleven, daadkracht en respect.


Allium
Allium  

De Allium komt van het Griekse 'aglis', dat knoflook betekent. De Allium behoort dan ook tot de Alliaceae familie en draagt veel bijgeloof met zich mee. Dit komt doordat de Allium net als alle andere uien heel sterk ruiken. Ze werden dan ook vaak gebruikt om kwaad en ziektes te bestrijden. Ook de oude Egyptenaren kenden hun symboliek bij deze bloem. De lagen van de ui werden gezien als symbool van de eeuwigheid. Daarom werden op de graven afbeeldingen van uien geplaatst.


Amaryllis
Amaryllis  
De amaryllis komt oorspronkelijk uit onder andere Zuid- en Midden-Amerika en is eigenlijk geen amaryllis. De amaryllis heet eigenlijk Hippeastrum. De Hippeastrum stamt af van de narcis. Hippeastrum is een griekse naam en betekent 'ridderster'. Dit verwijst naar de bladeren in de vormen van sterren.  


Anemoon
Anemone  
Over de naam van de Anemoon gaan meerdere verhalen rond. De geslachtsnaam anemone komt van het griekse woord anemos. Dit betekent wind. Dit is enkel één van de meerdere verhalen.

Anjer Anjer

 

De prachtige Anjer is verkrijgbaar in diverse kleuren en heeft daarom verschillende betekenissen. Een witte anjer staat symbool voor verzet, respect en waardering voor veteranen. De licht rode anjer staat voor bewondering, terwijl de donkerrode anjer voor liefde en genegenheid staat.

 

Anthurium
Anthuirium   
De Anthurium komt uit Zuid-Amerika. De bloem werd ontdekt in Colombia en Ecuador. De bloem staat voor exotische schoonheid. De naam van de bloem komt van de griekse worden 'anthos en 'oura'. Deze woorden staan voor bloei en staart.


 

Aster
Aster   
De Aster komt oorspronkelijk uit onder andere Europa. Er bestonden 600 soorten van. Dit is uiteindelijk teruggebracht naar 250 soorten. De bloem staat voor herfstvreugde en een gelukkige ouderdom.   

 

B 

Bouvardia

Bouvardia Royal Roza
De Bouvardia komt uit Midden-Amerika. Er bestaan ongeveer 30 soorten. De bloem is vernoemd naar Charles Bouvard. Dit was de lijfarts van Lodewijk XIII. De bloem staat voor enthousiasme. Om deze reden zitten ze vaak in boeketten die worden gegeven om iets te vieren.

Blauwe Druifjes

Blauw Druifje
Blauwe Druifjes bestaan iin wel 40 soorten. Ze komen onder andere uit het Middellandse Zeegebied en uit Klein-Azië. De blauwe kleur van de druifjes staat voor zelfvertrouwen en verantwoordelijkheid. Ook staan ze voor deuren en ramen die open kunnen wanneer de lente in ons land binnendringt. Ookal is dit geen officiële betekenis. Wist je dat ze blauwe druifjes ook wel Muscari noemen?

Brassica

 
 

Bupleurum

Bupleurum 
De Bupleurum is een bloem uit de schermbloemenfamilie. De naam is afkomstig van het woord 'boupleurs' in het grieks. Dit betekent ossenrib. Er bestaan ongeveer 200 soorten van deze bloem die ook wel goudscherm wordt genoemd.

 

C 

Calla

Calla 

De Calla komt uit een gebied tussen Zuid-Afrika en Malawi. De bloem groeit in moerassen. De bloem is erg sterk door de afwisselende grond waar hij in groeit. De bloem staat voor zuiverheid en sympathie. De bloem wordt op zijn latijns ook wel Zantedeschia genoemd.

Campanula

 
 

Celosia

 
 

Chrysant

 
 

Crocosmia

Crocosmia 

De Crocosmia is afgeleid van de Griekse woorden 'krokus', wat saffraan, en 'osme' wat geur betekent. De crocosmia geeft vertrouwen en brengt liefdesgevoel en medeleven mee. De crocosmia is ook bekend onder de naam Montbretia.

Cymbidium

 

 

 

D 

Dahlia

 

Delphinium

Delphinium 
De Delphinium of ook wel ridderspoor genoemd staat voor waarheid en bescherming. In het Latijns betekent het dolfijn, omdat de knoppen van de bloem lijken op de vorm van een dolfijn. Je treft deze zomerbloem voornamelijk in de blauwe en paarse kleurtint aan. De Delphinium is tevens vaak te vinden in zomerse boeketten en hiermee echt een toegevoegde waarde. Wist je trouwens dat de Delphinium familie is van de ranonkel?
 

Distel

 

Duizendschoon

 

 

E 

Edelweiss

 

Eremurus

Eremurus 
De Eremurus is een prachtige bloem die letterlijk op een vuurpijl lijkt. Ze zijn afkomstig uit Azië en Turkije en groeien op rotsachtige hellingen. De naam betekent ‘eremos’ op zijn Grieks, wat alleen betekent en ‘oura’ wat staart betekent. Het verwijst eigenlijk naar waar de Eremus bloeit en groeit. Het is een alleenstaande bloem die bloeit in de vorm van een aar van onder naar boven.

Eucaharis

 

Eustoma

 

 

F 

Freesia

 

Fritillaria

 

 

G 

Gerbera

Gerbera bloem 
De Gerbera bloem en de Germini staan in de boeken geschreven als de vrolijke en kleurrijke bloemen. Niet voor niets staat deze bloemen dan ook in de top 3 meest gekochte bloemen. Ze brengen sfeer en vrolijkheid met zich mee. Met name de germini's zijn in de mooiste kleuren en vormen te verkrijgen. De gerbera heeft niet echt een symbolische betekenis. Wat wij weten is dat de gerbera er is om je vriendschap te bezegelen. Door het geven van gerbera’s toon je aan iemand dat je trots bent op diegene of je kunt er de liefde mee verklaren.

Gladiool 

 

Gloriosa

 

Gipskruid

 

 

H 

Hibiscus

 

Hortensia

 

Helichrysum

 

Heliconia

 

Hulst

 

Hyacint

 

Hypericum

 

 

I 

Iris

 

 

J 

Jasmijn

 

 

K 

Kamperfoelie

 

Klaproos

 

Korenbloem

 

Krokus

 

Kruidje-roer-me-niet

 

 

L 

Laurier

 

Lathyrus

 

Leeuwenbek

 

Lelie

 

Lelietje van dalen

 

Lisianthus

 

Lotus

 

Leucospermum

 

 

M 

Madelief

 

Margriet

 

Mimosa

 

 

N 

Narcis

 

Nerine

 

Nigella

 

 

O 

Olijfboom

Olijfboompje 

De olijf is een groene of zwarte vrucht de van de olijfboom, of ook wel Olea Europaea op zijn latijns genoemd. De olijfboom staat voor vrede, liefde en trouw en is van mediteraanse afkomstig. Je ziet ze dan ook veel rondom het Middellandse Zeegebied en het is een oersterke boom. De olijfboom stamt af van de Griekse oudheid en is in Griekenland een belangrijke boom.

Oranjebloesem

 

Ornithogalum

 

Orchidee

 

 

P 

Papaver

 

Passiebloem

 

Pioen

 

Phlox

 

Primula

 

 

R 

Ranonkel

 

Reukerwt

 

Riet

 

Roos

 

Rubus

 

  

S 

Scabiosa

 

Sering

 

Sneeuwklokje

 

Solidago

 

Strelizia

Strelizia bloem 

De Strelizia of ook wel bekend als de Paradijsvogelbloem, is een tropische bloem met een lange steel van wel tot 1,2 meter. De bloem staat voor vrijheid en onsterfelijkheid.

Strohalm

 

 

T 

Tanacetum

 

Trachelium

 

Tulp

 

 

V 

 

Vanda

Vanda 

De Vanda behoort tot de orchideeënfamilie en ze wordt ook wel de ‘koningin van de jungle’ genoemd. De Vanda komt voor in Azië. De Vanda groeit hoog in de bomen met haar luchtwortels die zich vast aan de boomschors groeien. De bloem bestaat uit 5 bloemblaadjes en er zijn wel meer dan 100 verschillende soorten in prachtige kleuren. Niet voor niets is de Vanda een exclusieve bloem geworden in de bloemenwereld. Wist je dat de Vanda symbool staat voor zuivere vriendschap? 

Viburnum

 

Veronica

 

Vergeet-me-nietje

 

Viool

 

 

Z

Zantedeschia

 

Zonnebloem

Zonnebloem

De zonnebloem is de koning onder de zomerbloemen en doet ons aan de zomer en de zon denken. De zonnebloem staat voor kracht, levenslust en bewondering en een leuke eigenschap aan deze bloem is, ze draait altijd mee richting de zon. Niet voor niets vrolijken wij elkaar met deze prachtige gele bloemen op.