Tips & Tricks | Hoe verzorg je nou het beste bloemen?

Bloemen zijn natuurproducten en kunnen als je ze niet goed onderhoud verwelken. Het is dan ook belangrijk dat je ze ook aandacht geeft. Hoe verzorg je bloemen en wat zijn handige tips hoe je bloemen het beste kunt behandelen. In deze blog geven wij je 7 tips, zodat jij extra lang van de bloemen kunt genieten.

1. Pak de bloemen uit de vrolijke verpakking
Alle bloemen zitten verpakt in een kartonnen verpakking. Weliswaar gelamineerd met een Bloomgift opdruk, maar het is belangrijk de bloemen zo gauw mogelijk uit de verpakking te halen. Karton onttrekt namelijk vocht uit de bloemen en kunnen de bloemen uitdrogen.

Brievenbusbloemen


2. Snijd de stelen van de bloemen schuin af
Het is altijd belangrijk dat je aan de onderkant van de stelen de bloemen 1cm schuin afsnijdt. Doe dit met een schoon en scherp mesje of schaar. Hierdoor kunnen de bloemen makkelijker schoon water drinken en zullen ze langer mooi blijven.

Schuin afsnijden bloemen


3. Zet de bloemen in een schone vaas
Als de bloemen eenmaal schuin afgesneden zijn, kan je ze in een vaas gaan zetten. Zorg ervoor dat de vaas schoon is. Doe dit eventueel met een sopje of zeep. Gebruik geen chloor of bleek, dat is helemaal niet nodig en is ook nog eens slecht voor het milieu. Als de vaas vies kunnen er bacteriën in het water zitten, waardoor het vaasleven van de bloemen korter zal worden. Gebruik bij voorkeur een glazen vaas.

Bloemen in schone vaas


4. Ververs en geef regelmatig water
Zodra de bloemen eenmaal op het water staan, houdt het water goed in de gaten. Het water wordt namelijk al snel vies en je zal zien dat de bloemen al snel het water opnemen, zeker in de zomer. Het is dan ook verstandig om de 2 dagen het water even te verversen. Zo voorkom je dat het gaat stinken en er geen bacteriën aan de bloemstengels komen te zitten.

Water vervesen


5. Voeg snijbloemenvoedsel toe
Wil je de bloemen zo goed mogelijk verzorgen, voeg dan ook de meegeleverde snijbloemenvoedsel aan de bloemen toe. Deze bloemenvoeding zorgt er namelijk voor dat de bloemen alle nodige voedingstoffen krijgen om mooi tot bloei te komen. Daarnaast dood het alle bacteriën. Houdt je wel aan de juiste hoeveelheid wat er op het zakje staat beschreven, want als je teveel voeding geeft kunnen de bloemen beschadigd raken.

Snijbloemvoeding


6. Verwijder alle onderste blaadjes
Verwijder alle blaadjes die aan de onderkant van de bloemstelen zitten. Deze moeten niet in aanraking komen met het water, omdat de blaadjes dan gaan rotten. Het water kan hierdoor vervuild worden en dat brengt weer bacteriën met zich mee. Het is dus belangrijk dat we het water in de vaas schoon houden.

Bloemen schoonmaken

 


7. Geef de bloemen een koel plekje en niet bij groente en fruit
Tot slot, wil je zo lang mogelijk van je brievenbusbloemen, rozentaartje of bos bloemen genieten? Vermijd dan direct zonlicht en zet de bloemen niet dichtbij een warmtebron zoals: een kachel, een fornuis of een open haard. Kies altijd voor een koel plekje voor de bloemen. Zorg er ook voor dat je de bloemen niet naast een fruitschaal zet. Bloemen vinden de ethyleengas die vrijkomt bij het rijpingsproces van fruit namelijk niet fijn. Ze gaan daardoor heel snel verwelken.

Fruitmand verwelken bloemen