Originele ideeën voor najaarsbloemen in je interieur

Originele ideeën voor najaarsbloemen in je interieur

Nu het buiten donkerder wordt, is het hét moment om een bos najaarsbloemen in huis te halen. Daarmee haal je warmte in je woonkamer, zelfs als het buiten guur en grauw is. En het leuke is: je kunt met najaarsbloemen nog veel meer dan alleen maar een boeket in een vaas zetten. Al googelend en scrollend door Pinterest, kwam ik op een heleboel vrolijke ideeën voor najaarsbloemen in je interieur. Vergeet die vaas, gooi het over een originelere boeg!

Maak je huis gezellig met een pompoen gevuld met bloemen
In het najaar zien we ‘m weer overal: de pompoen. En dan niet alleen als een lampion met een uitgekerfd gezichtje met Halloween of in de romige pompoensoep, maar ook als decoratie voor in huis.

Je kunt er iets heel leuks mee doen in combinatie met najaarsbloemen. Hol een pompoen uit (en gebruik de vulling voor lekkere soep!) en zet er een mooie bos najaarsbloemen in. Maak het gat bovenin de pompoen niet te groot, zodat het boeket mooi blijft staan. Weer eens iets anders dan een vaas en misschien ook wel nog veel leuker! Ik krijg er acuut zin van om naar de winkel te rennen voor een pompoen.

Droog de bloemen voor een chic droogboeket
Van sommige bloemen kun je veel langer dan een week plezier hebben. Door de bloemen te drogen, kun je ze zelfs het hele najaar in huis laten schitteren. En het is echt zo lastig nog niet! De simpelste manier van bloemen drogen, is deze: leg de bloem tussen de bladzijden van een zwaar boek (of boeken). Na zo’n drie weken is je bloem volledig gedroogd.

Een andere optie is om de bloemen op z’n kop te hangen op een donkere plek met voldoende lucht. Bijvoorbeeld op zolder of in een donker hoekje in de woonkamer. Zo heb je na een paar weken prachtige droogbloemen waar je je huis mee kunt opfleuren.

Zet losse droogbloemen in mini-vaasjes verspreid door je huis of laat ze schitteren in een speciaal doorzichtig lijstje voor droogbloemen.

Maak je eigen bloemenkrans
De tijd voor kerstkransen is nog niet aangebroken, maar een bloemenkrans kan wel al prima in het najaar. Maak er zelf een met de mooiste bloemen uit je boeket. Gedroomde bloemen werken hiervoor het best: dan heb je lang plezier van je krans. Droog hiervoor je bloemen zoals ik hierboven beschreef of kies voor gemak en koop een prachtig droogboeket voor jezelf.

Gebruik voor de krans een ijzeren cirkel en maak daaraan met ijzerdraad de (droog)bloemen en takjes vast (zie bijvoorbeeld deze tutorial). Voeg eventueel ook nog andere leuke accessoires toe, zoals kralen of touw. Zo heb je straks iets heel moois om op de voordeur te hangen. Complimenten gegarandeerd!

Verwerk bloemen in een najaarsstuk
Heb je ze al zien staan in de winkels, de mooie najaarsstukjes? Pompoenen mogen daarin niet ontbreken, maar je ziet ook vaak lampionnetjes, dennenappels of kastanjes. Hoe leuk is het om zelf zo’n stukje te maken en daarin ook nog mooie bloemen te verwerken. Koop een langwerpig houten dienblad en wat mos voor de basis en plan daarna een gezellig uitstapje naar het bos. Daar weet je vast mooie dennenappels of kastanjes te spotten.

Maak daarmee vervolgens een mooi werkje en zet tussen je bosvondsten door een aantal mini-vaasjes met bloemen. Zo zullen mooie gekleurde hortensia’s (deze bordeauxrode hortensia’s bijvoorbeeld!) of geplozen chrysanten het vast heel mooi doen tussen de herfstitems door.

Tip: zo’n stukje is natuurlijk ook heel leuk om cadeau te geven. Een vrolijke en verse herfstverrassing die met liefde is gemaakt!

Zet je vaas op een voetstuk
Je sfeervolle bos najaarsbloemen verdient een mooie plek in huis. Een podium misschien zelfs. Een idee dat me opeens te binnen schoot, is dat je je vaas ook in een plantenstandaard kunt zetten. Daardoor vallen de bloemen meer op en kun je ze eventueel zelfs op de grond zetten. Een tafeltje en vaas in één!

Pas daarbij wel op voor loslopende peuters of speelse katten (vooral die laatste in mijn geval). Die vinden zo’n bloemstuk op een podium waarschijnlijk ook razend interessant.

Waarom een vaas kopen als je er ook een kunt maken?
In de herfst heb ik altijd nóg meer zin om mezelf in mijn hobbykamer op te sluiten en lekker te knutselen. Toen ik op Pinterest dit idee tegenkwam, was ik meteen door het dolle heen. Je kunt namelijk vrij eenvoudig je eigen vazen maken voor bloemen. Nergens voor nodig dus om je geld aan de zoveelste dure vaas uit te geven. De benodigdheden om er zelf één te maken, heb je waarschijnlijk al standaard in huis.

Een paar ideeën voor zelfmaakvazen waar ik mega-enthousiast over ben:

  • Verf plastic flesjes in een vrolijke kleur en steek in elk flesje één of twee bloemen. Dat staat natuurlijk heel vrolijk en is ook nog eens een goede manier om de plastic afvalberg te beperken.
  • Versier een melkpak met viltstift, papier of verf en zet ook daar een prachtige bloem in. Zo kan die ene bloem die je graag een mooi plekje geeft extra schitteren.
  • Maak met touw een aantal glazen flesjes aan elkaar vast, zodat je een bijzonder vazengeheel hebt. Daar kun je heel wat bloemen in kwijt op een unieke manier.

Terwijl ik door dit artikel scrolde, bleven mijn DIY-ideeën maar komen. Ik denk dat ik maar wat vaker plastic flesjes moet kopen, want ik heb nu heel veel zin om aan het DIY’en te slaan met flessen.

En ben je nu zelf niet zo’n creabea? Of heb je geen knutseltijd? Dan kun je natuurlijk ook op zoek gaan naar een kant-en-klare bijzondere vaas. Bij Bloomgift kun je diverse potten en vazen bestellen die net even anders dan anders zijn. En die je eventueel altijd nog met viltstift naar eigen smaak kunt versieren!

Gebruik je keukengerei
Als ik meer bloemen dan vazen heb, vind ik het een leuke sport om te zoeken naar goede alternatieven. Vaak heb je ergens nog wel wat staan waar je prima je nieuwste bos bloemen in kwijt kunt. Een voorraadpot bijvoorbeeld of een leeg potje appelmoes dat je steeds vergeet naar de glasbak te brengen, of een snoeppot die toch standaard eerder leeg is dan je denkt. In de keuken zijn onverwachts heel wat mogelijke vazen verstopt. Kijk maar eens met de vazen-gezocht-bril naar je eigen keukenkastjes en laat je verrassen door de creatieve ideeën waar je vast op zult komen.

Haal jouw najaarsbloemen in huis
Word jij al vrolijk bij het lezen van deze ideeën? Ik krijg er persoonlijk jeukende handen van. Niet omdat ik allergisch ben voor bloemen (gelukkig niet!), wel omdat ik acute zin heb om creatief met najaarsbloemen te zijn. Mijn balkon ziet er dan misschien niet meer zo fleurig uit in het najaar; met najaarsbloemen in huis haal ik het buitenleven gewoon naar binnen. Eerst maar eens mezelf op een mooi boeket met herfstbloemen trakteren! Zo’n boeketje is al vrolijk en gezellig van zichzelf, maar ziet er vast nóg vrolijker uit als je er zelf de creabea mee uithangt. #zinin

Geschreven door: Romy Veul.

Blogschrijfster Romy Veul