Hoe kun je bloemen langer vers houden in de zomer?

Hoe kun je bloemen langer vers houden in de zomer? Op jacht naar tips!

De zon laat zich weer volop zien, we gaan weer massaal naar het strand, de barbecue heeft al een paar keer aangestaan en de deuren en ramen mogen weer open. Kortom: het is zomer! Laat ik daar als zomermens nu héél blij van worden. Maar er is ook een kleine ‘maar’. Want hoe doen we het dan met de bloemen in de zomer? Niet elk boeket kan de zwoele zomerdagen net zo waarderen als ik. Wat kun je daaraan doen? Hoe kun je je bloemen langer vers houden? Ik struinde het wereldwijde web af op zoek naar tips.

Dé hotspot voor bloemen
Ik heb me altijd al afgevraagd waar je bloemen het beste kunt neerzetten. Ik zet ze graag op een mooie plek tafel of in de vensterbank, maar ik merkte zelf ook al dat mijn bloemen het daar niet altijd mee eens zijn. Wat is voor een boeket dan wel de perfecte hotspot? Volgens het internet kunnen bloemen een neutrale plek zonder tocht of warmte het meest waarderen. Die plek in de gloeiend hete zon op de vensterbank bleek dus inderdaad niet zo’n slimme zet. Verklaart meteen waarom een tijdje geleden mijn bos rozen er zo snel triest bijhing.

Wat over het algemeen goed werkt? Vermijd direct zonlicht, houd je bloemen weg van de verwarming en zet ze ook niet op een plek bij een open raam. Kijk, daar kan ik wat mee. Ik heb mijn rozen maar meteen op een andere plek in huis getrakteerd.

Raar maar waar: bloemen kun je ook beter niet naast een schaal met fruit zetten. Ook daar worden ze niet heel happy van. Het verhaal daarachter, verbaasde mij ook. Blijkbaar laten sommige fruitsoorten gassen los, die ervoor zorgen dat bloemen eerder gaan hangen.

Je hebt zomermensen en zomerbloemen
Je hebt wintermensen en zomermensen. Zo geldt dat ook voor bloemen. Er bestaan typische zomerbloemen die wel houden van een zonnetje en warme temperaturen, maar er zijn ook bloemen die de hitte minder goed kunnen verdragen. Een kwestie van de juiste bloemkeuzes maken dus!

Zelf ben ik een groot liefhebber van zonnebloemen. Dat is natuurlijk dé bloem die zich graag laat zien als het kwik tot grote hoogtes stijgt. Ik heb zelf een paar zonnebloemen in een pot op het balkon staan, maar zou met alle plezier ook een mooi bosje op tafel zetten. Zo haal ik meteen een beetje van de Franse zonnebloemvelden naar mijn appartement op twee hoog.

Andere zomerse bloemen die niet alleen mooi zijn, maar het ook goed uithouden hartje zomer zijn ranonkels en gladiolen. Zelf houd ik van variatie, dus ik kies het liefst voor een mooi plukboeket met een beetje van alles. Bof ik even dat Bloomgift ook plukboeketten met zonnebloemen heeft!

Weg met de stelen!
Ik wist al wel dat het handig is om je bloemstelen schuin af te snijden. Maar waar ik pas laatst achterkwam, is dat je het beste ook bij bloemen die al in de vaas staan om de drie dagen een stukje kunt afsnijden. Dan nemen de bloemen beter water op en blijven ze dus langer mooi.

Mocht je nu, zoals ik ook eerst, denken “Ja maar, wat blijft er dan nog van mijn bloemen over na al het snijden?”. Blijkbaar hoef je per keer maar één à twee centimeter van de stelen af te snijden. Wees dus niet bang dat je bloemen gekortwiekt hoeven te worden, waardoor je opeens nog maar een mini-bosje overhoudt.

Schoon water graag!
Ben ik de enige luie donder die haar bloemen vaak de hele tijd in hetzelfde water laat staan? Geen goed idee, zo ontdekte ik. Bloemen worden blijer van schoon water – het liefst om de dag. Oh ja, en ook van een schone vaas. De vaas even schoonmaken met afwasmiddel of chloor voordat je de bloemen erin zet, kan dus heel handig zijn. Dan blijven er namelijk geen bacteriën in de vaas achter.

Bloemen slurpen, net als wij mensen, op zomerse dagen meer water dan anders. Geef ze eens ongelijk! In dit seizoen is het dus extra handig om dagelijks te checken of je bloemen nog voldoende te drinken hebben.

Pas wel op bij tulpen! Die kun je beter een klein scheutje water geven, omdat ze anders te hard groeien en dus snel gaan knakken.

Geen bladeren toegestaan!
Gelukkig, er is ook nog een tip die ik hiervóór al goed toepaste. Een vaas vol met bladeren vind ik nooit zo mooi, dus sneed ik altijd al een groot deel van de bloembladeren onderaan de steel weg. Is schijnbaar ook nog goed voor de bloemen zelf! Bacteriën zijn namelijk wél groot liefhebber van blaadjes en kunnen zo de bloemstelen laten rotten. Met als gevolg dat je boeket al snel richting de kliko moet.

Door direct de bladeren onderaan de stelen weg te knippen, kun je dat voor zijn. En het ziet er nog mooier uit ook!

Maak het water niet te heet
Net als wij mensen met het zomerse weer meestal niet aan de hete drank gaan, zo maak je bloemen ook het meest blij met koud water. Niet warm, niet heet, maar koud. Te heet water maakt namelijk het weefsel van de bloemen kapot en kan zelfs voor een rottende stengel zorgen.

Vergeet ook niet de bloemenvoeding erbij te gieten: hét superfood voor bloemen, waardoor ze nog langer mooi blijven en het beter doen. Tja, dat zakje zit niet voor niets bij elk boeket.

Plan B: droogbloemen
Ben je nou echt heel bang bent dat bloemen het in jouw warme woning niet overleven deze zomer? Ook nog na het lezen van dit artikel over ‘Hoe kun je bloemen langer vers houden?’? Dan is er gelukkig altijd nog een plan B: droogbloemen. Ook die bestaan in een zomerse variant. Van het droogboeket Party Time krijg ik meteen een heerlijk zomers gevoel. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik word van al die kleuren bij elkaar nógal vrolijk. Op en top zomer!

Dus, hoe kun je bloemen langer vers houden?

Ben ik even blij dat het warme zomerweer niet betekent dat je bloemen maar helemaal uit je woning moet bannen. Met de juiste verzorging, een koele plek in huis en regelmatig een nieuw glas met schoon drinkwater kun je bloemen goed houden en kunnen ze het zomerseizoen prima doorstaan. Van zonnebloemen tot gladiolen, en van prachtige plukboeketten tot een altijd-goed-droogboeket – er zijn genoeg bloemen om uit te kiezen die net zulke zomerliefhebbers zijn als ik.

Yes, op naar een fleurige zomer! Maak er wat moois van!

P.S. Wil je nog meer tips voor het verzorgen van je bloemen? We trakteren je op ons Instagram-account regelmatig op handige verzorgingstips voor je bloemen. Spiek dus zeker even daar!

Geschreven door: Romy Veul.

Blogschrijfster Romy Veul