Leuke ideeën voor voorjaarsbloemen op tafel!

Een vaas vol voorjaar? Leuke ideeën voor voorjaarsbloemen op tafel!

Geel, rood en paars. Het zijn de kleuren van de fleurige bos tulpen die op mijn tafel staat te shinen. Juist omdat de zon vaak nog schitterde in afwezigheid, kon ik het niet laten om mijn lievelingsvaas te vullen met iets kleurrijks. Zo kan ik nu vanachter mijn laptop genieten van een bijzonder lenteachtig uitzicht: een boeket vol voorjaarsbloemen. Dat smaakte naar meer – het liefst de hele lente lang. Daarom vroeg ik me af: wat kan ik, naast tulpen, nog meer zoal in mijn vaas zetten? Al scrollend door Pinterest stuitte ik op een paar leuke tips voor voorjaarsbloemen.

De toffe tulp
Op dit moment is het dus de tulp die schittert in mijn mintgroene vaas. Elk jaar weet ik in de lente niet hoe snel ik een bosje in huis moet halen. Vorig jaar (nog voor corona) deed ik een dappere poging ze op de Tulpendag in Amsterdam te plukken. Helaas bleek ik een van de duizenden mensen die op dat idee was gekomen en was de wachtrij van twee uur me die paar tulpen toch niet waard. Maar ondanks die ervaring ben ik mijn voorliefde voor de tulp in al zijn kleuren nooit kwijtgeraakt.

Ik haal ze met liefde elke lente in huis. Wist je trouwens dat de tulp in de zestiende eeuw als goud was in Nederland? Een tulpenbol kostte toen een vermogen. Gelukkig kun je tegenwoordig een stuk voordeliger een bos tulpen bestellen.

Mix & match
Naast tulpenboeketten heb ik iets nieuws ontdekt. Nou ja, zo’n geniale vondst is het niet. Maar voor mij zorgt het wel voor nog meer kleurrijke bloemenfeestjes op tafel. Ik probeer de laatste tijd vaker bloemen te mixen en matchen. Als groot liefhebber van kleuren (daarvan getuigen mijn blauwe bank en roze stoel) ben ik niet vies van verschillende soorten voorjaarsbloemen door elkaar. Ik ben er dol op zelfs. Zo vind ik de gele narcis in combinatie met een rode tulp en blauwe druifjes een match made in heaven.

Mijn favoriet is trouwens de Narcissus Tête-à-Tête: een  speciaal type narcis dat al vroeg in het voorjaar uitbundig bloeit. Als vroegbloeier wordt-ie ook wel gezien als het “trompetje” dat de lente als eerste aankondigt. Toen ik dat las, was ik al helemaal enthousiast over de brievenbusnarcissen. Misschien bestel ik nog maar een extra boeketje.

Alles in één kleur
Fantaserend over mijn regenboog aan bloemen in één vaas bedacht ik me dat een boeket ook prachtig kan zijn als het geen bont geheel is. Als liefhebber van roze moest ik meteen denken aan die kleur. Ranonkels, hyacinten, anjers – ik zag het al helemaal voor me om ze samen in een vaas te zetten (die natuurlijk ook roze moet zijn!).

In geuren en kleuren
Is het je al eens opgevallen dat veel voorjaarsbloemen een heerlijke geur hebben? Met potpourri en roomsprays heb ik niet zoveel, maar de geur van bloemen vind ik zelf ver-ruk-ke-lijk. Vooral specifieke voorjaarsbloemen verspreiden een heerlijke lentegeur door de hele kamer. De hyacint is mijn eigen favoriet. Als die geur toch eens in een parfumflesje te gieten zou zijn, zou ik hem met liefde het hele jaar door dragen.

Overal wat fleurigs
Willen we meer of minder bloemen? Meer! Ik, tenminste. Daarom heb ik ook overal in huis kleine vaasjes staan. In plaats van alle bloemen gedachteloos in één vaas te zetten, verdeel ik ze graag over het hele huis. Een anjer hier, twee rozen daar, een paar kleine tulpen daar. Dat is trouwens ook een leuke manier om langer van een bijna uitgebloeid boeket te genieten. Die paar bloemen die er nog wél springlevend bij staan, kunnen in een apart vaasje misschien nog wel even doorbloeien.

Bloeiende bloesem
Nog een idee voor voorjaarsbloemen op tafel: toen ik dit idee op Pinterest tegenkwam, kon ik het niet laten à la minute de webshop te doorzoeken op bloesemtakken. De prachtige bloesembomen buiten zijn natuurlijk niet te missen. Ik zou er maar al te graag eentje planten, maar in een appartement met balkon wordt dat wat lastig. Maar er is een alternatief: blijkbaar kun je ook losse bloesemtakken in een vaas zetten. Lief, romantisch en een tikkeltje stoer tegelijk. Zeker weten dat die bij mij in de vaas komen te staan zodra de tulpen zijn uitgebloeid.

De bloemen waar je geen groene vingers voor nodig hebt

Nu we het over voorjaarsbloemen hebben, kon ik het niet laten deze tip nog mee te geven. Heel groen zijn mijn vingers niet – hoe graag ik ook zou willen. Daarom was ik dolblij toen ik ontdekte dat er zoiets als droogbloemen bestaat. Die hebben geen druppel water nodig en je hoeft ze ook niet na één week bloeien al met pijn in het hart een enkeltje kliko te geven. Nee, ze gaan lekker lang mee en staan verrassend leuk in een vaas. Ik heb al een half jaar een mooi droogboeket in  mijn vaas staan en weet zeker dat er nog meer boeketten zullen volgen.

Zo is het het hele jaar door voorjaar in huis. Geschreven door: Romy Veul.

Blogschrijfster Romy Veul